delivery header Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON

FAQ - Intrebari frecvente despre vase

FAQ – FRECVENTLY ASKED QUESTIONS – Adică „întrebări frecvente”

La secțiunea aceasta găsiți răspunsuri la întrebările frecvente pe care le primim mai des.
Întrebări generale (indiferent de tipul produsului):

Care sunt cele mai bune vase pentru prăjire/gătire?
Cele mai bune vase pentru gătire și prăjire sunt vasele din fontă și vasele din oțel inoxdabil (inox).
Aceste materiale nu conțin chimicale și rezistă la temperaturi mai ridicate în special vasele din fontă.
Dar dacă ar fi să menționez doar un tip, atunci vă recomand vasele din fontă.

Vreau un vas în care pot să fac mai multe feluri diferite de măncăre (pâine, mămăligă, tocăniță, jumări etc) în cuptor și pe plită (cu inducție/aragaz/foc deschis). Din ce material să fie vasul recomandat pentru acest scop?
E simplu: Vase din fontă și vase din fontă emailate.

Întrebări frecvente despre vase din fontă natur (neemailate):
1. Pot să folosesc vasul din fontă pe plită cu inducție?
Da! Vasele din fontă (și cele emailate) le puteți folosi pe orice fel de plită (inclusiv plită cu inducție) și pe foc deschis.
În plus, puteți să le folosiți și în cuptor electric, pe gaz și pe combustibil lemnos. Nu uitați că vasele din fontă sunt cele mai rezistente vase din lume!

2. Vasul din fontă pe care l-am cumpărat este negru. Este ceva vopsea și este toxic acest material?
Nu, nu este vopsea și nu este toxică.
Culoarea neagră provine din asezonare sau arderea vasului, cum se mai numește (mai joș vom vorbi și despre procedura de asezonare) care se face în fabrică (vas uns cu ulei vegetal și așezat în cuptor fierbinte pentru un scurt timp pentru ardere) cu scopul evitării ruginirii vasului și pentru evitarea lipirii cu ușurință a mâncărurilor, de fundul vasului în timpul gătirii. DAR aici vreau să menționez că vasele din fontă care sunt asezonate deja (în fabrică) trebuie sa fie asezonată și acasă pentru că stratul este foarte subțir pe el (procedura de asezonare: https://mrfoc.ro/asezonarea-vaselor-din-fonta )

3. Am cumpărat un vas din fontă, iar după spălare (sau lăsarea în chiuveta plină cu apă pentru o perioadă mai lungă) toată suprafața vasului a ruginit. De ce ruginește și ce pot să fac acum?
Vasul Dvs. este din fontă cenușie (turnat din oțel și fier). Deci nu conține aluminiu și oțel inoxidabil (aceste materiale nu ruginesc) astfel, în contact cu apa pentru un timp mai îndelungat, vasul ruginește.
Pentru curățarea ruginii vă recomandăm următoarea procedură simplă și ușoară:
Folosiți un cartof tăiat în jumătate și bicarbonat de sodiu (sau sare grunjoasă) pe cartoful proaspăt tăiat și frecați bine vasul până rugina dispare (recomandăm să adaugați puțin apă). După ce rugina a dispărut, spălați foarte bine vasul și imediat ștergeți-l bine cu un prosop/șervet uscat, până cănd se va usca vasul. După asta se încălzește vasul pe aragaz pentru a-i deschide porii. Încălzește-o cât să se usuce apa din ea, nu trebuie să o încingi. După ce o iei de pe aragaz, tigaia se unge cu un strat de ulei pe întreaga suprafață, excesul de ulei se șterge cu un prosop de hârtie.

Evită șocul termic, nu puneți vasul de fontă direct sub jetul de apă rece după ce ai luat-o de pe foc! Există posibilitatea de a se sparge sau crăpa! În același timp nu spăla vasul de fontă cu detergent (dacă se poate) și în niciun caz în mașina de spălat. Detergentul va distruge stratul protector și antiaderent de ulei ceea ce favorizează rugina.Odată vasul uscat, trebuie uns imediat cu un șervețel de hârtie imbibat în ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, slănină, ulei de in etc.) sau puteți să ungeți vasul direct cu mâna Dvs.

4. Deci dacă înteleg bine, după fiecare folosire trebuie să ungem vasul cu ulei? Și cum să inducem efectul ”non-stick”?
Da, dacă spălați vasul cu apă, după uscare vasul trebuie uns cu ulei. Dacă se poate folosiți detergent cât mai puține ori posibil pentru că detergentul va distruge stratul protector și antiaderent de ulei ceea ce favorizează rugina.
Nu, dacă nu spălați vasul. De exemplu eu (moderatorul) am o tigaie din fontă de la începutul anului 2019 și până acum am spălat vasul numai de câteva ori, cu toate că foloseam tigaia, în general de 3 ori pe săptămâna . După prăjire (de exemplu ouă ochi, carne, cartofi, clătite etc.) șterg suprafața de gătire a vasului cu un șervețel din hârtie curat și nu necesită altă curățire (MAX o spălare cu apă, fără detergent). Dacă procedați astfel , mâncărurile vor fi mai gustoase și tigaia va avea un strat de ulei protector care nu permite mâncărurilor să se lipească de fundul vasului (acesta este efectul non-stick), totul în mod natural, fără adaos de chimicale! Vizionați următorul video pentru a vă convinge: https://web.facebook.com/mrfocro/posts/1060920637753054 .
Dacă alegeți să spălați vasul din fontă cu apă, atunci după spălare imediat ștergeți vasul cu un prosop / șervețel de hărtie, se încălzește vasul pe aragaz pentru a-i deschide porii. Încălzește-o cât să se usuce apa din ea, nu trebuie să o încingi. După ce o iei de pe aragaz, tigaia se unge cu un strat de ulei pe întreaga suprafață, excesul de ulei se șterge cu un prosop de hârtie.
Este de dorit că la primele utilizări să evitați prepararea de feluri cu conținut ridicat de aciditate deoarece această poate ataca stratul subțire de asezonare (patina) și mâncarea începe să puțin lipește din nou. Ulterior, după mai multe utilizări (6-8), când asezonarea (patina) este stabilă, formată în timp, nu ar trebui să mai existe acest risc.
Evită șocul termic, nu puneți vasul de fontă direct sub jetul de apă rece după ce ai luat-o de pe foc! Există posibilitatea de a se sparge sau crăpa! În același timp nu spăla vasul de fontă cu detergent (dacă se poate) și în niciun caz în mașina de spălat. Detergentul va distruge stratul protector și antiaderent de ulei ceea ce favorizează rugina.

Bine de știut : nu trebuie să folosiți o tigaie (sau un alt vas din fontă) pentru mai mulți ani ca să devină ”non-stick”. După (aprox.) 8-10 folosiri (depinde ce mâncare ați preparat în vas) rezultatul apare.

5. Am cumpărat un vas din fontă care nu a fost asezonat (ars) în fabrică (din asezonare devine culoarea neagră, mai sus am scris despre asta), deci vasul momentan are culoare gri închisă. Cum pot să fac această procedură acasă?
Spălați vasul foarte bine cu apă caldă și cu detergent lichid pentru vase (dacă produsul este nou) și imediat ștergeți-l bine cu un prosop/șervet uscat până se usucă vasul. Odată vasul uscat, trebuie uns imediat cu un șervețel de hârtie îmbibat în ulei vegetal (ulei de măsline, ulei floareasoarelui, slănină, ulei de in și etc.).sau puteți să ungeți chiar direct mâna Dvs.
După ungere, puneți vasul în cuptor preîncălzit (puteți să folosiți cuptor pe lemne, gaz sau electric. Folosirea în cuptorul cu microunde este strict interzis!) la o temperatura de 220-250° C pentru aproximativ o oră jumate. Atenție! Uleiul uns pe vas trebuie să fie în strat subțire, nu folosiți foarte mult ulei. Între timp, cât vasul este în cuptor ,va fi degajat și un pic de fum, care provine de la uleiul folosit la uns, care se arde, dar acest lucru este un fenomen normal. Recomandăm să deschideți ferestrele ca să iasă fumul din bucătărie. Puteți ungeți vasul cu un subțir de ulei la fiecare 40-45 minute. Repetați procedura de 2-3 ori (2-3x 40 minute la 220-250° C).
Mai multe informații (și poze) despre procedura găsiți pe linkul următor: https://mrfoc.ro/asezonarea-vaselor-din-fonta

6. Numai în cuptor pot să fac asezonarea?
Nu, puteți să o faceți procedura și pe aragaz/pe plită cu inducție/pe foc. Și eu (moderatorul) am făcut câteva asezonări pe foc, adică pe aragaz/plită inducție, dar vreau să menționez că rezultatul a fost mai bine în cuptor!
Procedura este următoarea:
Puneți vasul pe foc și lăsați vasul acolo pâna când este foarte fierbinte. După aceasta, adăugați (aprox.) 1-2 lingurițe de ulei vegetal pe suprafața de gătire și lăsați pentru (aprox.) 5-10 minute ca să se ardă uleiul pe suprafața de gătit. Și astfel puteți să induceți efectul natural de non-stick.
Repetați procedura de 2-3 ori.

7. Vasul este fierbinte după gătire. Pot să pun apă rece pe el?
Nu, nu puneți apă rece în vasul din fontă fierbinte, și nici în vasul din fontă emailată fierbinte (în special când este gol), există posibilitatea de a se sparge sau crăpa.

8. Dacă nu vreau să spăl vasul cu apă cum pot să curăț suprafața de gătire, având resturi de mâncare arsă lipite?
O întrebare foarte bună! Răspunsul îl găsiți pe următorul link (s-a folosit sare grunjoasă pentru curățare):
https://www.youtube.com/watch?v=OXK750fhh8Q
și/sau eliminați resturile de mâncare cu o spatulă din metal.
Dacă se poate folosiți detergent cât mai puține ori posibil pentru că detergentul va distruge stratul protector și antiaderent de ulei ceea ce favorizează rugina.

9. Pot să fierb apă în vasul din fontă?
Pentru un ”scurt” timp, de exemplu ca să faceți o mămăligă, da puteți să fierbeți apă în vasul din fontă (dacă se poate, puneți puțin ulei în apă) dar numai după o asezonare (ardere) corectă, ca să nu apară rugina pe suprafața de gătire. Și da, faceți asezonarea și pe vasul care este deja asezonat în fabrică. Nu uitați, oțelul și fierul nu sunt prieteni cu apa!
Dacă vasul din fontă nu este bine asezonat (ars), ar trebui evitată gătirea cu multe lichide sau cu ingrediente acide, precum oțet, vin, citrice, supe, aburire. Pentru aceste alimente recomandăm vase din fontă emailate sau vase din oțel inoxidabil (inox) și vase cu acoperire antiaderentă.
Dacă doriți să preparați o supă în vasul din fontă natur, de exemplu: Gulaș, ciorbă este ok, dar vasul să fie asezonată corectă înainte de folosire! Nu uitați că fierul și oțelul nu sunt prieteni cu apă!

10. Pot să fac magiun, gem învasul din fontă?
Nu recomandăm pentru că aceste alimente (fructe: prune, pere etc) sunt foarte acide și la final există posibilitatea ca mâncarea să aibă un gust care persistă, feros.
În plus dacă vasul din fontă nu este asezonat corespunzător, trebuie evitată gătirea cu multe lichide sau cu ingrediente acide, precum oțet, vin, citrice, supe etc. Pentru aceste alimente recomandăm vase din fontă emailate sau vase din oțel inoxidabil (inox) și/sau vase cu acoperire antiaderentă.

11 .Pot să pun vasul din fontă în cuptorul cu microunde? Și pot să spăl vasul din fontă în mașină de spălat vase?
Nu și nu.

12. Vasele din fontă sunt fragile?
Da, sunt fragile, dar sunt mai rezistente decât materialul ceramic și sticlă. Mânuiți-le cu grijă pe cât posibil.
Și la final: Folosiți mânuși dacă mănerul vasului din fontă nu este din lemn!
Față de un vas obișnuită (aluminiu), o tigaie din fontă devine din ce în ce mai bună și mai antiaderentă cu cât o folosești mai mult. Cu cât o folosești mai mult, tigaia devine mai bună (antiaderent) :)

13. Mâncarea lipește din nou pe vasul din fontă. Trebuie să repet procedura de asezonare?
Da, oricând simți nevoia poți repeta procesul de asezonare, dar în situația asta numai trebuie să ungeți toată suprafață cu o subțire de ulei și puneți vasul în cuptor preîncălzit pentru un timp de 1 oră minim și temperatura să fie între 220-250 °C.

Întrebări frecvente despre vasele din fontă emailate (emailată la exterior și interior):
1. Din ce compoziție este emailul? Este un material asemănător ca și Teflonul (Non-stick)? Este toxic?
Emailul , în mare parte este din sticlă și nu este dăunător sănătății. Nu, nu este asemănător cu materialul Teflon (non-stick) și nu are avantajul ca Teflonul , adică dacă cumpărați un vas emailat, nu înseamnă că mâncarea nu se lipește pe el. Se va lipi mai mult la o mâncare mai delicată, de ex. clătite, decât folosind un vas corect asezonat din fontă natur, dar nu va obstrucționa gătitul.
Emailul are următoarele scopuri :
-Pentru a evita formarea ruginei (nu trebuie să întrețineți și asezonați produsele emailate)
-Se pot găti alimente acide în vase emailate (mai sus am scris mai multe info în secțiunea ”vase din fontă natur” la întrebările nr. 9 și 10.) și alimente cu multe lichide (de exemplu supe).
-Design mai frumos și etc.

2. Pot să folosesc vasul din fontă emailat pe plită cu inducție? Și în cuptorul cu microunde?
Vasele din fontă (și emailate) puteți să le folosiți pe orice tip de plită (inclusiv inducție) și pe foc deschis.
În plus, puteți să folosiți și în cuptor electric, pe gaz și pe lemne. Nu uitați că vasele din fontă sunt cele mai rezistente vase din lume!
Folosirea în cuptorul cu microunde este strict interzis!

3. S-a disprins o bucată de email de pe vas, pot folosi vasul în continuare?

Dacă bucata de email s-a desprins de pe partea exterioară a vasului, atunci da, puteți folosi vasul în continuare
Dar dacă emailul s-a deteriorat în interiorul vasului, atunci vă recomand să nu mai folosiți vasul (sunt și aici câteva excepții: pentru copt pâine sau prăjituri puteți să folosiți vasul, numai folosiți hârtie copt dacă se poate).
Eu (moderatorul) am pregătit mai multe ori tocăniță în vas prin care email s-a desprins și nu a fost problema din el. Atenție: Nu ne asumăm răspunderea pentru ingerarea bucăților de email!
Dvs. hotărâți că doriți să folosiți vasul așa sau nu.
Dacă totuși doriți să folosiți vasul cu emailul deteriorat, atunci să îl folosiți doar dacă emailul este deteriorat pe partea superioară a vasului, în apropierea marginii vasului, pentru a evita contactul cu mâncarea ce se gătește, evitând astfel amestecarea bucăților de email eventual crăpate, cu mâncarea.
Atenție: Nu ne asumăm răspunderea pentru ingerarea bucăților de email!

4. Pot să folosesc instrumente metalice pentru gătire și curățare (spălare)?
Dacă doriți să folosiți vasul Dvs un termen îndelungat, atunci vă recomandăm să nu folosiți ustensile metalice pentru gătire. Pentru prepararea mâncării recomand să folosiți ustensile din lemn, plastic și din silicon alimentar (rezistent până la temperaturi de 210-240° Celsius).
La final, pentru curățare, folosiți burete normal, nu din metal.

Întrebări frecvente despre vase din oțel inoxidabil (inox):
1. Pot să folosesc vasul din inox pe plită cu inducție? Și în cuptorul cu microunde?
Vasele din oțel inoxidabil pot fi folosite pe plită cu inducție (în 99%), recomănd să citiți descrierea înainte de cumpărare. Folosirea în cuptorul cu microunde este strict interzis!

2. În interiorul vasului a apărut ceva pată de culoare brună. Pot să folosesc vasul pentru prepararea mâncărurilor?
Da! Utilizarea vasului de inox poate duce la apariția petelor, urmelor de culoare brună, aceste colorări maronii nu sunt considerate defecte și nu depreciază calitatea vasului de inox, precum nici nu afectează uzabilitatea vasului.
Aceasta este o colorare sau decolorare naturală.

3. Pentru îndepărtarea impurităților prea aderente pe vas, ce puteți să recomandați (și să fie material natural)?

Folosiți oțet.

4. Interiorul vasului meu din oțel inoxidabil (inox) și-a schimbat culoarea (gri mai închis cu puncte maronii) după utilizare. Ce a cauzat asta?
Produsul este fabricat din oțel inoxidabil, dar nu este fabricat din material rezistent la aciditate. Decolorarea sau schimbarea culorii vasului a fost cauzată de introducerea sării în apă rece, care s-a așezat pe fundul vasului. Apoi, când apa seîncălzește, sarea se dizolvă mai rapid în apă, caz în care corodează materialul vaselor nerezistente la acid.
Corodarea produsă de sare nu este rezultatul unui defect de fabricație, ci un defect de utilizare, iar vasul poate fi folosit în siguranță, deci nu este o problemă de garanție, așa cum este descris în Termenii și condițiile, respectiv în instrucțiunile de utilizare.
Acest fenomen poate fi evitat dacă apa pusă la încălzire este agitată în mod continuu în timpul încălzirii, astfel încât sarea să nu se așeze pe fundul vasului sau, dacă sarea este adăugată la apa deja încălzită.

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data