delivery header Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON

Intretinerea corecta a vaselor din fonta

4 motive pentru care sa gatesti in vase de fonta

Iti spuneam intr-un articol anterior cateva trucuri utile despre tigaile si vasele de fonta, cum sa le pastrezi cat mai bine, cum sa procedezi in asa fel incat mancarea sa nu se mai prinda vreodata. Iata si motivele pentru care vasele de fonta sunt alegerea mai potrivita, cand vine vorba de ustensile de bucatarie:

  • Dureaza o viata. La propriu, s-ar putea sa ai prin bucatarie o astfel de tigaie sau cratita care a fost transmisa din generatie in generatie, dar care nu mai arata la fel de bine ca la inceput. Acum stii exact cum sa o faci sa arate ca (aproape) noua.
  • Tine caldura mult mai bine. Desi poate nu se incalzeste la fel de uniform precum tigaile moderne, cand se incinge, se incinge! Si e suficient de groasa incat sa protejeze mancarea de ardere in timp ce o prepari.
  • Este alegerea perfecta cand prepari carne. Vrei sa faci o friptura dar nu ai gratar sau stai la bloc si n-ai unde sa faci un gratar? O tigaie de fonta e urmatoarea cea mai buna optiune. De altfel, e una din utilizarile pentru care sunt si atat de renumite. Asta nu inseamna, desigur, ca nu poti intoarce niste clatite in ele, sigur ca poti.
  • Este extrem de versatila. Vrei sa prepare o friptura cu sos, insa vrei sa ii dai intai o fata bucatii de carne? Nimic mai simplu: O poti folosi atat pe plita, pentru ca friptura sa prinda o crusta frumoasa, cat si la cuptor, ca ea sa se patrunda bine si sa se gateasca, eventual alaturi de o garnitura sau un sos delicios.

Cum gatesti in tigaia de fonta:
Image 13Image 2

Spre deosebire de tigaile cu interior teflonat, cele de fonta nu sunt la fel de antiaderente, chiar si dupa tratamentul de o ora, descris mai sus. Prin urmare, orice ai gati, fie ca e o friptura, un desert (caci da, merge sa faci chiar si o tarta sau placinta), asigura-te ca tigaia este unsa inainte sau, in cazul fripturilor, ca tigaia este cat mai bine incinsa.

Daca tot vorbim de fripturi, evita mutarea carnii in tigaie. Ignora tentatia de a verifica tot timpul carnea, sa vezi daca e facuta. Evita totodata sa o folosesti des pentru a prepara mancaruri cu ingredient acide (precum sosul de rosii, otetul, vinul, s.a.). Aceste ingrediente, fiind acide, indeparteaza din stratul de ulei ce a aderat candva la suprafata tigaii.

Totodata, daca incerci sa o misti si bucata de carne nu se desprinde, cel mai probabil nu e inca suficient de bine facuta incat sa poata fi intoarsa. Deci, daca friptura nu se desprinde, dar tigaia este asezonata si stii ca ai incins-o bine, trebuie doar sa-i mai acorzi putin timp.

Asezonarea tigaie, ceaune, oale și etc. din fonta:
Image 14


In primul rand, o tigaie de fonta n-ar trebui aruncata, oricat de veche ar fi ea. Daca nu cumva e strambata sau degradata foarte rau, de cele mai multe ori o poti readuce la viata si va arata mult mai prezentabil decat inainte.

  • E plina de rugina sau arsura? Inmoaie bine tigaia pentru 20-30 de minute cu putina apa si detergent obisnuit de vase, apoi curat-o cu un burete de sarma pe intreaga suprafata, atat in interiorul ei, cat si in exterior. Dupa ce folosesti buretele de sarma, curata tigaia din nou folosind partea abraziva a buretelui de vase.
  • Clateste-o bine, sterge-o cu un prosop de hartie si pune-o pe aragaz, la flacara mica, pentru a o usca complet. Toarna in tigaia incalzita 2-3 linguri de ulei de in si distribuie-l pe intreaga suprafata folosind un prosop de hartie. Nu uita sa “imbraci” in ulei atat interiorul si exteriorul tigaii, cat si manerul.
  • Lasa tigaia deoparte 5 minute, pentru ca uleiul sa se absoarba in porii acesteia. Sterge apoi cat mai mult din excesul de grasime folosind un prosop de hartie uscat. Da tigaia de fonta in cuptorul incins in prealabil la tempetatura cat mai mare, ideal intre 230-250 grade. Asaza tigaia cu gura in jos si las-o la copt pentru o ora, pentru ca stratul de ulei sa adere cat mai bine la suprafata tigaii.

Bun de stiut!

✽ Daca dupa intregul proces tigaia sau cratita este inca lipicioasa, cel mai probabil cuptorul n-a fost suficient de incins.

✽ O alternativa, pentru cazul in care nu gasesti ulei de in sau daca ai un cuptor ce nu incinge mai mult de 200 de grade, este uleiul de masline extravirgin. Acesta e mult mai comun, are un punct de ardere mai jos, deci va adera la tigaie si la temperaturi mai mici.
✽ Nu recomandam folosirea vase din fonta pentru urmatoarele preparate: magiun, gem. Pentru aceste preparate va recomandam sa folositi ceaune din aliaje din inox, cupru sau email!

Cum cureti vase de fonta daca a aparut rugina?

Ideal e sa cureti vasul la scurt timp dupa ce l-ai folosit. In caz contrar, daca lasi tigaia cu orele in chiuveta, sigur vor aparea urme de rugina, iar rugina e cel mai mare dusman al tigaii de fonta.

Vasele de fonta pura ruginesc usor si rapid daca nu sunt intretinute corect. Va recomand sa folositi un cartof taiat in jumate si
bicarbonat de sodiu pe cartoful proaspat taiat si frecati bine vasul pana rugina se dispare . Dupa ce rugina a disparut spalati foarte bine vasul si stergeti-l bine cu un prosop pana se va usca. Odata vasul uscat trebuie uns cu un servetel de hartie imbibat in ulei vegetal (floare soarelui, ulei de oliva, si etc...) sau cel mai simplu daca folositi mana si mangaiati vasul impreuna cu ulei.
Nu uitati sa depozitati vasele din fonta la loc uscat!

Nu folosi detergent!

Lasa tigaia la inmuiat 2-3 minute cu apa fierbinte, apoi goleste-o si presara in ea sare fina din belsug. Freaca toata suprafata cu partea abraziva a buretelui de vase, clateste-o si usuc-o cat mai bine cu prosoape de bucatarie. Incalzeste-o putin pe foc, pentru a se usca complet, apoi pune cateva picaturi de ulei in tigaie si intinde-l pe toata suprafata cat mai bine. Sterge excesul si depoziteaza vasul.

Folosirea detergentilor este nerecomandata deoarece, evident, indeparteaza stratul de ulei ce a aderat la suprafata tigaii in timpul asezonarii.

Cat de des trebuie sa faci asezonarea?

Dat fiind ca nu toti gatim la fel de des in vasele de fonta, un interval de timp exact e imposibil de mentionat. In orice caz, daca observi ca, dupa cateva luni, mancarea incepe iar sa se prinda de vas, cel mai probabil trebuie asezonata din nou.

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 399.99 RON
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data