Material tigaie: Fonta
Dimensiune: 26 (diametru suprafata de gatit) x 5,5 cm inaltime
Greutate: 2,5 kg
Cod: 1126
Puteti folosi in cuptor, vatra, jar, sau la aragaz si pe plita cu inductie. Recomandat manusi!
Produs fabricat in Europa.
De ce sa gatim/prajim in vasele din fonta?
1.
Dureaza o viata. La propriu, s-ar putea sa ai prin bucatarie o astfel
de tigaie sau cratita care a fost transmisa din generatie in generatie.
2.
Tine caldura mult mai bine. Desi poate nu se incalzeste la fel de
uniform precum tigaile moderne, dar cand se incinge, se incinge! Si e
suficient de groasa incat sa protejeze mancarea de ardere in timp ce o
prepari.
3. Este alegerea perfecta cand prepari carne. Vrei sa faci o
friptura dar nu ai gratar sau stai la bloc si n-ai unde sa faci un
gratar? O tigaie de fonta e cea mai buna optiune. De altfel, e una din
utilizarile pentru care sunt si atat de renumite. Asta nu inseamna,
desigur, ca nu poti intoarce si niste clatite in ele, sigur ca poti.
4.
Este extrem de versatila. Vrei sa prepari o friptura cu sos, insa vrei
sa dai intai o culoare bucatii de carne? Nimic mai simplu: O poti folosi
atat pe plita, pentru ca friptura sa prinda o crusta frumoasa, cat si
la cuptor, ca ea sa se patrunda bine si sa se gateasca, eventual alaturi
de o garnitura sau un sos delicios.
5. Foarte important: este cel
mai recomandat vas pentru gatit sanatos! Este dintr-un material natural,
nu contine Teflon, PFOA, Aluminiu ( care este toxic oricum), precum si
alte materiale toxice.
INFORMATII UTILE despre produse din fonta (indiferent de producator, marime, tip, etc.):
Produsul
este din fonta pura (NU din aluminiu!!!), a carui suprafata a fost
acoperit cu ulei de palmier pentru a evita formarea ruginei. Uleiul de
palmier este o materie de prima nutritie, care nu este daunatoare
sanatatii.
Inainte de prima utilizare, produsul trebuie spalat cu apa
calda si detergent. Dupa fiecare spalare este de preferat sa ungem
produsul cu slanina sau cu untura, pentru a evita formarea ruginei. Dupa
aceasta putem folosi produsul in siguranta pentru prepararea
mancarurilor.
Noi NU recomandam sa spalati vasul din fonta dupa
fiecare folosinta, noi recomandam sa-l curatati numai cu sare asa cum se
vede in urmatorul video: CLICK AICI
Cel
mai corect este sa cureti vasul imediat ce ai terminat de gatit, cand
vasul este cald inca si resturile pot fi indepartate usor.
Dupa ce
ati curatati vasul din fonta cu sare, puteti sa ungeti cu un pic de ulei
suprafata de gatire si lasati la foc 8-10 minute (adica in limbaj
simplu: sa ardem uleiul pe suprafata de gatit si sa-i inducem efectul
natural de NON-STICK) – nu este obligatoriu, numai recomandat!
Daca
alegeti sa spalati cu apa vasul din fonta, atunci dupa spalare stergeti
vasul cu un prosop uscat si tratati produsul (toata suprafata) cu un pic
de ulei (ulei de masline, ulei de in, ulei de floare soarelui, unt de
exemplu)
Dupa ce a fost curatat / spalat produsul, nu se recomanda
folosirea in sine a produsului din fonta, la fierberea sau incalzirea
apei pentru evitarea ruginirii! Nu este din aluminiu (care este toxic
oricum) si nu este emailat!
Nu recomandam folosirea vasele din fonta
natur (ne-emailata) pentru urmatoarele preparate: magiun, gem. Pentru
aceste preparate va recomandam sa folositi vase din fonta emailate sau
vase din inox!
Nu puneti apa rece in vas cand vasul inca este cald (in special cand este gol)! Exista posibilitatea de a se sparge sau crapa!
Ce
sa facem daca a aparut rugina pe vasul din fonta (de exemplu ati lasati
in apa sau ati spalat si ati uitat sa intretineti cu ulei)?
Vasele de fonta ruginesc usor si rapid daca nu sunt intretinute corect. Va recomand sa folositi un cartof taiat in jumate si
bicarbonat
de sodiu pe cartoful proaspat taiat si frecati bine vasul pana rugina
se dispare. Dupa ce rugina a disparut spalati foarte bine vasul si
stergeti-l bine cu un prosop uscat pana se va usca vasul. Odata vasul
uscat trebuie uns cu un servetel de hartie imbibat in ulei vegetal (ulei
de masline, ulei de in, ulei de floare soarelui, unt de exemplu) sau
cel mai simplu folositi mana si ungeti vasul cu ulei.
Nu uitati sa depozitati vasele din fonta la loc uscat!
POFTA BUNA!
[email protected] (proprietar verificat) –
Nota 20
STROE VALENTIN (proprietar verificat) –
Super !