Cu aceasta cratita extrem de groasa si foarte bine finisata din fonta, prevazuta cu maner si capac, obtineti un gust desavarsit atat pentru preparate la tigaie cat si la ceaun. Cratita din fonta suficient de adanca pentru mai multe portie de mamaliga, sosuri sau pentru o tocanita pentru 2 maxim 3 persoane.
Puteti coace, prepara carne sau peste precum si sosuri variate sau alte garnituri langa mamaliga si tocanita. Aburii rezultati in urma prepararii raman sub capac pastrand astfel aroma fiecarui fel de mancare. De asemenea in aceasta cratita din fonta se poate frige sau fierbe iar datorita marimii si greutatii ponderate este deosebit de practica in deplasari, camping sau drumetii.
Acest cratita le puteti folosi pe orice tip de sursa de caldura, de exemplu: pe foc deschis, in cuptor pe lemne sau pe gaz si pe toate tipurile de plita (aragaz, inductie, vitroceramica).
Caracteristici:
Material cratita si capac: fonta
Dimensiuni exterioare (incl. maner): 12.8 cm x 39.1 cm x 22.6 cm
Diametru interior: aprox. 20 cm (partea superioara)
Diametru interior: aprox. 16 cm (partea inferioara)
Adancime interior: aprox. 9.5 cm
Capacitate (volum): 2 L
Greutate: 4.2 kg
Urmatorul protectie de maner din aramida recomandam cu vasele de la Petromax: https://mrfoc.ro/produs/protectie-maner-tigaie-aramida-petromax-handle300/ (cod: HANDLE300)
De ce sa gatim/prajim in vasele din fonta?
1. Dureaza o viata. La propriu, s-ar putea sa ai prin bucatarie o astfel de tigaie sau cratita care a fost transmisa din generatie in generatie.
2. Tine caldura mult mai bine. Desi poate nu se incalzeste la fel de uniform precum tigaile moderne, dar cand se incinge, se incinge! Si e suficient de groasa incat sa protejeze mancarea de ardere in timp ce o prepari.
3. Este alegerea perfecta cand prepari carne. Vrei sa faci o friptura dar nu ai gratar sau stai la bloc si n-ai unde sa faci un gratar? O tigaie de fonta e cea mai buna optiune. De altfel, e una din utilizarile pentru care sunt si atat de renumite. Asta nu inseamna, desigur, ca nu poti intoarce si niste clatite in ele, sigur ca poti.
4. Este extrem de versatila. Vrei sa prepari o friptura cu sos, insa vrei sa dai intai o culoare bucatii de carne? Nimic mai simplu: O poti folosi atat pe plita, pentru ca friptura sa prinda o crusta frumoasa, cat si la cuptor, ca ea sa se patrunda bine si sa se gateasca, eventual alaturi de o garnitura sau un sos delicios.
5. Foarte important: este cel mai recomandat vas pentru gatit sanatos! Este dintr-un material natural, nu contine Teflon, PFOA, Aluminiu ( care este toxic oricum), precum si alte materiale toxice.
Paul –
Excelent!Eu mi-am dorit mereu un ceaun ptr mamaliga si acesta e ceea ce trebuie.Mai ales ca e de fonta, cel mai sanatos ptr gatit.Mai trebuie asezonat, inca se prinde, dar, in timp…